Bebeklerde Zona Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde zona, su çiçeği virüsünün yeniden aktive olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Su dolu kabarcıklar ve kızarıklıklar ile kendini gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda daha ciddi seyreder. Erken tedavi, komplikasyonları azaltır.
Bebeklerde Zona Belirtileri ve Tedavisi
27 Ağustos 2024

Bebeklerde Zona


Bebeklerde zona, omurilikten çıkan sinirlerin beslediği bölgelerde su dolu kabarcıkların oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Bu kabarcıklar genellikle yoğun bir şekilde çoğalır ve yanıcı, delici, kırmızı benekler şeklinde görülür. Su çiçeği geçirmiş bebeklerde zona hastalığına yakalanma riski daha yüksektir. Vücut, su çiçeği virüsünü kaptıktan sonra, bu virüs sinir hücrelerinde latent (uykuda) kalabilir ve daha sonra zona olarak yeniden ortaya çıkabilir. Bu hastalık bulaşıcıdır ve yakın temas sırasında kolayca yayılabilir. Zona, vücutta kızarıklık ve ağrı yapar. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda daha hızlı bulaşır. Su çiçeği hastalığı geçiren çocuklarda, daha sonra zona hastalığı görülme olasılığı yüksektir. Aile ve yakın çevrede, vücudunda yaralar olan kişilerden uzak durmak önemlidir çünkü hastalık bulaşıcıdır.

Bebeklerde Zona Hastalığı


Bebeklerde zona hastalığı, çocuklarda, hamile kadınlarda ve hijyen kurallarına dikkat etmeyen kişilerde daha sık görülür. Cinsel yolla da bulaşabilir. Su çiçeği geçirmiş bebekler, zona virüsünü taşıyabilir. Bebek uykudayken bile bu hastalık bulaşabilir. Hastalık, bağışıklık sistemini zayıflatır ve virüs aktivasyonuyla zona hastalığını oluşturur. Bu hastalık çocuklarda ağrı ve kızarıklık şeklinde kabarcıklar oluşturur. Bebeklerde zona hastalığı, hormon bozukluğuna neden olabilir. Düzenli beslenmeyen, uyku düzeni bozuk olan ve aşılarını yaptırmayan çocuklarda bu virüs ortaya çıkabilir. Bu hastalığın tedavisi ilaçlarla yapılır ve mutlaka doktora gidilmelidir.

Bebeklerde Zona Hastalığının Belirtisi ve Tedavisi


Bebeklerde bu hastalığın virüsü ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için bebekte su çiçeği çıkmasına neden olabilir ve daha sonra zona hastalığı görülebilir. Bebeğin aşıları düzenli yapılmazsa, hastalık virüsü etkili olur. Bebekte yüksek baş ağrısı, havale geçirme riski, vücut sıcaklığında artış, uyku düzeninde bozulma, anne sütünü emmeyi bırakma, sürekli kusma ve ishal gibi belirtiler görülebilir. Bebekte iştahsızlık başlar ve doktor müdahalesi ile ilaç tedavisine başlanır. Oksikodon ve morfin gibi ilaçlar verilir. İlaç hastalığı iyileştirir ve bebek, ilacın etkisiyle sürekli uyur ve dinlenmeye bırakılır. Bebek iyileştikten sonra ılık suyla günlük banyo yapılır ve anne sütü içmesi sağlanır. Ilık bez ile vücut sürekli silinir ve bebeğin vücut sıcaklığının normale dönmesi sağlanır.

Ekstra Bilgiler

  • Zona, herpes zoster virüsü tarafından oluşturulan bir hastalıktır.
  • Her yaşta görülebilmesine rağmen, bebeklerde ve yaşlılarda daha yaygındır.
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha şiddetli seyreder.
  • Erken teşhis ve tedavi, hastalığın komplikasyonlarını azaltır.
  • Zona aşısı, özellikle risk grubunda olan kişiler için önerilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayperen 24 Temmuz 2024 Çarşamba

Bebeklerde zona hastalığının belirtileri ne zaman ortaya çıkabilir ve bu belirtiler bebeklerde nasıl fark edilir? Ayrıca, bu hastalığın tedavisinde hangi ilaçlar kullanılıyor ve bu ilaçların yan etkileri nelerdir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayperen,

Bebeklerde zona hastalığının belirtileri genellikle su çiçeği virüsünü alt ettikten sonra ortaya çıkabilir. Belirtiler genellikle ciltte döküntüler, kaşıntı, ve ağrı şeklinde fark edilir. Bebeklerde bu belirtileri fark etmek zor olabilir, çünkü ırıtasyon ve huzursuzluk gibi genel belirtilerle karışabilir.

Tedavi için genellikle antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hastalığın yayılmasını durdurarak belirtileri hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabilir; mide bulantısı, baş ağrısı ve bazen deri döküntüleri gibi reaksiyonlar görülebilir. Bebeklerde ilaç kullanımı için mutlaka bir doktora danışmak önemlidir.

Sağlıklı günler dilerim!

Çok Okunanlar
Zona Hastalığında Beslenme
Zona Hastalığında Beslenme
Haber Bülteni