Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?
21 Haziran 2024

Zona Hastalığına Ne İyi Gelir?

Zona hastalığı, daha çok gece yanığı olarak bilinen bir cilt hastalığıdır. Zona, vücudun dirençsiz olduğu zamanlarda ortaya çıkabilen ve neredeyse her yaş aralığında görülen sinir ucu iltihabıdır. Yüz, kollar, boyun, baş, göğüs ve sırt bölgesinde meydana gelen hastalık, daha çok yüzde ortaya çıkabilir. Meydana geldiği alanlarda cildin tahriş olmasına neden olur. Oluştuğu yerde yanma, zonklama, batma ve ağrı ile kendini gösterir. Zona hastalığına neden olan virüs ile suçiçeğine neden olan virüs aynıdır. Zona hastalığı tedavisinde krem ve ilaç tedavisi uygulanır. Ancak hastalığın tam olarak iyileşmesini sağlayan bir tedavi henüz yoktur. Uygulanan tedavi, hastalık nedeni ile oluşan şikâyetlerin hafiflemesine yardımcı olur. İlaç ve krem tedavisinin yanı sıra evde de uygulanabilecek bazı tedaviler, zona hastalığının iyileşme sürecini kısaltarak rahatlama sağlayabilir.

Zonaya neden olan suçiçeği virüsü nedeniyle daha önce suçiçeği geçirmiş kişilerin hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca hastalık, suçiçeği geçirmeyen kişilere daha kolay bulaşır. Fakat zona hastalığı bulaşan kişilerde zona değil, suçiçeği oluşur. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve bebekler, zona hastalarından uzak tutulmalıdır. Zona hastalığı gelişen kişiler nadiren de olsa hastane ortamında tedaviye alınabilir. Röntgen ve bazı tetkikler istenerek hastalık incelenebilir. İleri yaş grubunda ve bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerde hastalık bazen iz bırakabilir.

Zona Hastalığına İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri

  • Zona nedeniyle oluşan kabarcıkların üzerine çörek otu yağı, badem yağı ve hakiki zeytinyağı sürülerek hastalık nedeniyle oluşan şikâyetler hafifletilebilir. Uygulama birkaç saat aralıklarla günde 3-4 defa yapılabilir.
  • 5-6 adet lahana yaprağı blendera alınarak iyice ezilir. Elde edilen lahana suyu, temiz bir tülbent ile lezyonların üzerine sürülür.
  • 500 gram demir hindi, 2 litre suyun içine atılarak eritilir. Elde edilen karışım, günde 1 su bardağı olacak şekilde aç karnına içilir.
  • 4 yemek kaşığı ezilmiş kuşburnu, 4 su bardağı suyun içine atılarak yarım saat kaynatılır. Karışım nöbet şekeri ile tatlandırılarak günde 3 defa tüketilir.
  • 50 gram kil, 50 gram kükürt, 50 gram demir dikeni, 100 gram zerdeçal, 2 kilo kadar balın içine eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Elde edilen karışım, günde 1 defa aç karnına 1 yemek kaşığı tüketilir.
  • 1 tatlı kaşığı kurutulmuş oğul otu, 2 su bardağı kaynamış suyun içine atılarak 10-15 dakika bekletilir. Elde edilen karışım lezyonların üzerine sürülür.
  • 2 çorba kaşığı papatya, gazel boynuzu, 1 yemek kaşığı aslanpençesi, 2.5 çorba kaşığı meşe ağacı kabuğu, adaçayı, yulaf bir kavanozun içinde iyice karıştırılır. Elde edilen karışımdan 4 çorba kaşığı, 1 litre suya eklenerek kısık ocakta kaynatılır. Elde edilen suya temiz bir bez ya da havlu batırılarak lezyonlara koyulur. Posası ise yine temiz bir tülbentte alınarak oluşan yaraların üzerine tampon yapılır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Zonanın tedavisinde, bağışıklık sistemini güçlendirmek önemlidir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Bol su içmek, düzenli uyumak ve stres yönetimi yapmak da hastalığın iyileşme sürecini hızlandırabilir. Ayrıca, doktorun önerdiği ilaç ve kremleri düzenli olarak kullanmak, enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekir.

Zona hastalığı, ciddi ve ağrılı bir hastalık olmasına rağmen, doğru tedavi yöntemleri ve önlemlerle kontrol altına alınabilir. Yukarıda belirtilen doğal tedavi yöntemleri ve doktorun önerdiği tedavi planı sayesinde, hastalığın etkileri en aza indirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Zona Tedavisi

Zona Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zona Hastalığı

Zona Hastalığı

Gözde Zona Belirtileri ve Tedavisi

Gözde Zona Belirtileri ve Tedavisi

Zona Hastalığı Nedir?

Zona Hastalığı Nedir?

Zona Hastalığı Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Zona Hastalığı Oluşum Nedenleri Nelerdir?

Zona Hastalığı Bulaşıcımıdır?

Zona Hastalığı Bulaşıcımıdır?